lar_dig_spela_pidro

 

vasabladetAntti Nordberg och Tommy Westlin    (Foto: Daniel Nissén HSS Media)

Pidro utgör en unik del av den finlandssvenska kulturen.

Pidro (även Pedro/Cinch/63/83) är ett kortspel som vunnit stor popularitet i de svenska delarna av Finland och särskilt i det svenska Österbotten. Även i USA, Italien, Azorerna och delar av Latinamerika spelas pidro och det sägs att det har kommit till Finland med återflyttare.

För Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU) är även Pidro en viktig och stor del av verksamheten. SÖU stöder och utvecklar ungdomsverksamhet i förbundets medlemsföreningar. Förbundet har 125 medlemsföreningar.

Man ordnar även världsmästerskapen i pidro där de olika svenskösterbottniska byarna tävlar mot varandra. Pidro utgör en unik del av den finlandssvenska kulturen.

Kortspelet uppvisar vissa likheter med Bridge och har troligen utvecklats därifrån. Pidro spelas i par. Spelarna värderar sina kort och bjuder. Den som bjuder högst får välja sort, vilket ger en stor fördel. Spelbara kort är alla kort i den valda sorten och den andra femman i samma färg. Efter detta spelas pidro i stick, där paren försöker samla poäng. Om den som bjöd inte kommer upp till den poäng summa som han lovade, dvs. bjöd, så får det paret minuspoäng enligt samma summa som bjöds. Det lag som först når upp till 62 poäng vinner omgången.

Vi som gjort Pidro Online

Pidro Online är utvecklat av företaget Oneapps Ab Oy som ägs av Tommy Westlin och Antti Nordberg, båda från Närpes i Finland. Pidro Online är privat finansierat till 100%. Spelet kan spelas på mobiltelefoner, surfplattor och datorer (PC/MAC).

Spelet är gratis för alla och vi välkomnar gärna ideér och donationer för att vidareutveckla och upprätthålla spelet! Tack för ert stöd och vi ses väl på en Pidär! Å glöm itt ti pidär om et je osäker!
(Som tack för ditt stöd får du naturligtvis en guldstjärna på din profil i spelet)